Štěnice domácí

25.03.2015 22:19

Štěnice domácí (Cimex lectularius) někdy také štěnice postelní, je noční hmyz parazitující na lidech, živící se především lidskou krví.

Nesnažte se štěnice zlikvidovat sami !!! Bude to marný boj a zbytečně vyhozené peníze. Na trhu neexistují žádné volně prodejné přípravky, které by byly účinné. Většina populací štěnic je rezistentní k pyretroidům i ke karbamátům. Jedině komplexní profesionální zásah Vám pomůže. Používáme pouze kvalitní profesionální přípravky, které nejsou volně dostupné, jsou sice dražší, ale účinné. Důležité je také objevit ohnisko( zdroj ) štěnic, které může být hlavně v posteli, pod obrazy, garnýží, pod tapetami, obložením kolem postele, knihovnou u postele, poličkami, lištami. Štěnice se drží hlavně v posteli a do vzdálenosti cca 2m od postele. Pokud se přemnoží, tak migruje do ostatních pokojů a velice často i do okolních bytů. Aby byla Dezinsekce účnná je potřeba dodržet minimálně dva profesionální zásahy. Doporučujeme provedení dezinsekce 3x, potom Vám dáme na provedenou dezinsekci záruku. Zásahy se snažíme realizovat rychle a maximálně diskrétně do 48hodin.

Základní morfologie

Dospělé štěnice mají oválné žlutohnědé nebo červenohnědé tělo (velikosti do 5 mm), nymfy jsou slámově zbarvené velikost cca 1,3 mm). Tělo s třemi páry nohou, na hlavě čtyřčlánková tykadla. Nemají křídla. Proměna nedokonalá. Živí se pouze krví, kterou sají na lidech, ale mohou sát i na psech, kočkách a ptácích v klecích. Žijí 1 až 1,5 roku a jsou pověstné tím, že dokáží hladovět několik měsíců. Vyskytuje se pouze v pravidelně obývaných lidských obydlích.

Vývojová stádia: vajíčko - nymfa (5. stádií, každé se musí nasát krve, aby jejich vývoj pokračoval) - dospělec (samice, samec). Vývoj od vajíčka do vajíčka trvá při teplotě 23-25 °C 30 - 50 dní.

Po dosažení pohlavní dospělosti mohou klást vajíčka - dosažení pohlavní dospělosti je závislé na teplotě okolí (při teplotě kolem 23°C je to asi 62 dní, při teplotě 18°C 125 dní). Podobná závislost platí i pro odolnost k hladovění (při 23°C vydrží štěnice hladovět 70 - 136 dní, při 18°C pak 143 - 260 dní). Vajíčka kladou samičky v úkrytech a přilepují je k podkladu sekretem. Za týden naklade samice štěnice až 8 vajec, za celý život pak od 200 do 500 vajíček (údaje se různí).

Štěnice jsou tzv. gregarický hmyz (tzn. hmyz, který se sdružuje), proto ve vhodných úkrytech zakládají kolonie. Tyto kolonie jsou dobře dohledatelné podle tmavých výkalů štěnic, svleček (exuvií) a světlých vajíček, které se hromadí v jejich okolí. Při vyrušení (otřesy, ostřejší světlo, aplikace insekticidů) tyto kolonie opouštějí.

Hostitel

Pro štěnice, které tráví většinu svého života v úkrytech, je životně důležitá lokalizace hostitele. Člověka dokáží lokalizovat na vzdálenost cca 1,5 m. Podnětem je teplota kůže, kairomony a CO2. Tepelné sensory umístěné na tykadlech rozeznají teplotní rozdíly 1 – 2°C. Krev sají v noci, ve dne jsou v úkrytech. Při velmi vysokém stupni zamoření jsou však i přes den na volně přístupných místech (stěny, nábytek, rámy oken apod.). Štěnice není světloplachá - nevadí jí běžné denní světlo, ani běžné umělé osvětlení. Bodají hlavně na odhalených (nepřikrytých) částech těla; pod peřinou nebo pod oděvem zpravidla ne. Při vpichu vstříkne do rány anestetikum, takže kousnutí nebolí; zánět (zarudnutí a svědivost) se objeví až později. Uvádí se, že pokud člověk nikdy dříve nepřišel se štěnicemi do kontaktu (nebyl pokousán), objeví se mu první reakce až po týdnu po pokousání. Poté se objevuje cca po osmi hodinách od pokousání.

Dospělá štěnice se pohybuje rychlostí cca 1m / min; nymfy 20cm / min. Lezou hlavně po drsných plochách, na skle nebo plechu se neudrží. Při vyrušení spadnou - není však pravda, že se takto cíleně dostávají do blízkosti člověka. Sání trvá 5 - 20 minut dle vývojového stádia. Sání štěnic vyvolává dosti značné kožní reakce a vznik tzv. cimikózy, která bývá velmi často praktickými lékaři zaměňována za reakci na kyselé a podobné vyrážky a tím zůstává pravý původ déle neodhalen. Interval sání krve je závislý na teplotě (při teplotě 18 - 20°C jedenkrát za 7-10 dní; při teplotě 25°C jedenkrát za 3 - 4 dny), v době mezi sáním jsou v úkrytu. Při teplotě 16 °C přestávají být aktivní.

Přenosné choroby

Přenos choroboplodných zárodků z člověka na člověka nebyl u štěnice domácí prokázán. Mohou produkovat různé druhy alergenů.

Nejčastější místa výskytu

  • byty
  • ubytovací zařízení (hotely, motely, ubytovny)
  • byl zjištěn výskyt v lůžkových vlacích, letadlech, lodích

Vliv štěnic na člověka

  • imunitní reakce v místech bodnutí (svědění, kožní podráždění, zduřeniny),
  • psychický stres, pocit nespokojenosti, nespavost,
  • ostrakismus - pocit vyloučení ze společnosti (neznalí lidé - česká společnost obecně - považují výskyt štěnic za projev nepořádku v bytě, sociálního nepřizpůsobení, zanedbání osobní hygieny a k lidem, kteří štěnice mají, přistupují s nedůvěrou a udržují si v jednání odstup, mnozí jsou přesvědčeni o tom, že lidé mohou štěnice přenášet na sobě, stejně jako blechy nebo vši)

V případě jakýchkoli dotazů nás neváhejte kontaktovat.

Zasahujeme:

  • Plzeňský kraj
  • Karlovarský kraj
  • Ústecký kraj
  • Středočeský kraj
  • Praha

 

Kontakt

VIVEN-Servicia, Pavel Svatoš Sídlo firmy :
Křečov 12
33141 Štichovice

Provozovna Plzeň :
Plánská 11
30100 Plzeň

Provozovna Most :
Lidická 27
43401 Most

Provozovna Kladno :
Ostravská 3063
27201 Kladno

Provozovna Praha :
K vilkám 1129/6
107 00 Praha - Dubeč
Tel. +420 605 407 981 info@viven-servicia.cz